Hillitsemällä stressiä hellit myös ihoa

Julkaistu

Kukapa meistä ei välillä kärsisi stressistä, erityisesti näinä haastavina aikoina. Sanotaan, että lyhytaikainen stressi voi olla meille jopa hyödyksi ja saada meidät liikkeelle, silloin, kun sitä tarvitaan. Yhä useammat tuntuvat kuitenkin kärsivän pitkittyneestä stressistä, joka pitää meitä turhaan juokse tai kuole -tilassa. Kun olemme tuollaisessa tilassa, elimistössämme toimivat ainoastaan hengissä selviämisen kannalta olennaiset elintoiminnot – eli sydän pumppaa verta, aivot tekevät nopeita johtopäätöksiä ja lihakset ovat jännittyneet valmiiksi toimintaa varten. Ruuansulatus sen sijaan ei toimi kunnolla ja hengityskin on pinnallista. Tällä on toki vaikutusta sitten myös ihoon. Kun stressihormonit jylläävät kehossa, eivätkä hapenkuljetus tai ruuansulatus toimi kunnolla, voi käydä niin, että iho alkaa oireilla erilaisten ihottumien tai aknen tai muiden iho-ongelmien muodossa. 

Ihon ja koko elimistön kannalta olisi tärkeää tunnistaa ne tilanteet, joissa stressitasot nousevat helposti korkealle. Kun osaat nimetä ja ennakoida näitä tilanteita, voit ehkä käyttää myös apukeinoja niiden hallitsemiseen. Joskus elämä voi tietenkin olla arvaamaton ja kaikkea on mahdotonta hallita, mutta voit poimia alla olevista vinkeistä itsellesi mieleiset ja kokeilla niitä stressin yllättäessä.

Tee syvähengitystä. Erilaisia ohjattuja hengitystekniikoita stressitasojen laskemiseen on esimerkiksi Youtubessa nähtävissä ja sieltä voi jokainen löytää itselleen sopivan. Voit myös kokeilla esimerkiksi seuraavaa: hengitä sisään hitaasti kolmeen laskien, pidätä hengitystä laskien mielessäsi kuuteen, hengitä ulos hitaasti kolmeen laskien ja pidätä taas hengitystä laskien kuuteen. Toista niin monta kertaa kuin tuntuu hyvältä. 

Hiero niskaasi rentouttavalla öljyllä tai voiteella. Esimerkiksi Hohde Relax -voide tai Hohde Kasvoöljy sopivat tähän erinomaisesti. Tämä on helppo tapa rentouttaa kehoa, vaikka kesken työpäivän ja suositeltavaa erityisesti silloin, jos hiuspohja tai kasvot oireilevat stressistä. Kun niskan ja kaulan verenkierto elpyy ja lihasjumit hellittävät myös hiuspohjan ja kasvojen iho voivat paremmin. Kotioloissa hierontaa voi jatkaa Kasvoöljyllä myös kasvoihin ja dekolteelle.

Mene “kilpikonnaksi” lattialle. Jooga-asana nimeltä “lapsen lepoasento”, jossa otat polvet vatsan alle, laitat kädet sivulle ja otsan lattiaan, on erittäin rentouttava. Tee tämä jumppamatolla tai muulla pehmeällä matolla. Voit olla asennossa esimerkiksi viisi minuuttia ja yrittää havainnoida samalla, miten jännitys kehossasi sulaa.

Hiero eteeristä öljyä ohimoille. Ota mieleisesi pohjaöljy (esimerkiksi jojobaöljy) ja mieleisesi eteerinen öljy (esimerkiksi laventeliöljy). Tee valmis seos pieneen pulloon, jossa on eteeristä öljyä valmiiksi sekoitettuna pohjaöljyyn. Sekoitussuhde: 3 tippaa eteeristä öljyä / 10ml pohjaöljyä. Hiero tätä seosta ohimoillesi aina tarpeen tullen. Voit myös käyttää tarkoitukseen Hohde Kasvoöljyä. 

Juo kupillinen yrttiteetä. Lämmin yrttitee voi myös auttaa rentouttamaan jännittynyttä kehoa ja mieltä. Hyviä yrttejä rentoutumiseen ovat esimerkiksi sitruunamelissa, vadelmanlehti, fenkoli ja laventeli.

Stressitilanteissa panosta erityisesti hellään ihonhoitoon. Varaa itsellesi aika vaikkapa hemmottelevaan kasvohoitoon. Älä käytä liian voimakkaita tuotteita ja yritä muutoinkin laskea kemikaalikuormaa. Keho ei stressitilassa nimittäin siedä mitään ylimääräistä kuormitusta. HENTO-tuotteista löydät herkälle stressi-iholle sopivia tuotteita. 

Sinua saattaisi kiinnostaa
myös nämä