Vaihdevuodet ja iho

Julkaistu

Iho elää mukanamme erilaisia elämänvaiheita ja reagoi kehossamme tapahtuviin muutoksiin. Murrosikä, mahdollinen raskaus ja imetys sekä vaihdevuodet ovat suuria mullistuksia elämässämme ja vaikuttavat myös ihoon. Tässä tekstissä keskitymme tarkastelemaan, miten vaihdevuodet vaikuttavat ihoon ja mitä olisi hyvä huomioida ihonhoidossa.

Naisen elimistön estrogeenitasot alkavat pikkuhiljaa laskea kahdenkymmenenviiden ikävuoden tienoilla. Ennen neljääkymmentä ikävuotta alkaa yleensä ensin niin sanotut esivaihdevuodet ja neljäkymmenenviiden ja viidenkymmenen ikävuoden välillä estrogeenin määrä alkaa laskea rajummin elimistössä, mikä käynnistää varsinaiset vaihdevuodet. Yksilöllisiä eroja voi toki esiintyä varsinaisten vaihdevuosien alkamisajankohdassa. Esivaihdevuosien ja varsinaisten vaihdevuosien alkamiseen voi liittyä hankaliakin iho-oireita, joista yksi on viime vuosina yleistynyt rosacea eli ruusufinni. Ruusufinnin varsinaista syntymekanismia ei toistaiseksi ole täysin selvitetty mutta sitä esiintyy tyypillisesti 30-60 -vuotiailla naisilla, mikä viittaa siihen, että tämä hormonaalinen iho-ongelma voi liittyä vaihdevuosien aikaisiin hormonitasojen muutoksiin. Lisäksi on huomattu, että suoliston mikrobiston epätasapainotila liittyy ruusufinnin puhkeamiseen.

Vaihdevuosi-ikään liittyy myös täysin normaaleja muutoksia ihossa, joita ovat esimerkiksi ihon oheneminen sekä kollageenin tuotannon ja hyaluronihapon tuotannon hiipuminen. Kun iho ohenee ja soluväliaineiden tuotanto vähenee, ihon kosteudensitomiskyky heikkenee ja ihoon tulee helpommin ryppyjä ja juonteita. Myös erilaiset pigmenttimuutokset ovat mahdollisia vaihdevuosi-iässä.

Vinkit ihonhoitoon vaihdevuosien aikana:

  • Tue ihon kosteustasapainoa panostamalla riittävän täyteläiseen voiteeseen ja kosteuttavaan seerumiin. Esimerkiksi Hohde Tehovoide ja Hyaluronihapposeerumi auttavat kuivuudesta kärsivää aikuista ihoa.
  • Jos ihosi herkistyy vaihdevuosien myötä, valitse herkälle iholle suunniteltuja tuotteita, jotka suojaavat ihoasi ympäristön rasituksilta. Löydät sopivia tuotteita esimerkiksi HENTO-tuotelinjasta.
  • Panosta ravintoon. Syö riittävästi hyviä rasvoja ja kasviksista saatavia kuituja suoliston ja ihon hyödyksi. Riittävä hyvien rasvojen saanti edistää elimistön hormonaalista tasapainoa vaihdevuosi-iässä. Voit myös käyttää esimerkiksi luulientä tai laadukasta kollageenivalmistetta tukemaan kehoasi.
  • Ota ravintolisä avuksi. Hohde Plus -ravintolisä on myös oivallinen apu tehostamaan omaa soluväliaineiden tuotantoa, sillä se sisältää kollageenintuotantoa stimuloivaa C-vitamiinia ja suojaavaa MSM:ää. Lisäksi Hohde Plussassa on sidekudosta vahvistavaa peltokorteuutetta ja piitä sekä ihon kosteustasapainosta huolehtivaa hyaluronihappoa.
  • Rentoudu päivittäin ja arvosta itseäsi sekä kiitä ihoasi, että se suojaa sinua vuodesta toiseen kaikissa elämänvaiheissa. Mindfulnesstaidot, metsäkävely tai muunlainen rauhoittava ja rentouttava päivittäinen rutiini edistää syvempää hengitystä ja parantaa hapenottokykyä. Se myös rauhoittaa mieltä ja hillitsee esimerkiksi kuumien aaltojen esiintymistä. Kiitollisuus itseäsi ja ihoa kohtaan auttaa näkemään ikääntymisen positiivisessa valossa ja erilaiset muutokset luonnollisena elämän jatkumona. Myös naisille ikä tuo karismaa. Vaihdevuosien myötä yksi ajanjakso elämässämme päättyy, mutta antaa samalla tilaa uudelle elämänvaiheelle, jossa voimme keskittyä huolehtimaan itsestämme ja nauttia elämänkokemuksen tuomasta itsevarmuudesta. Tiedämme, mistä. elämässä on kyse ja kuinka siitä voi nauttia täysin siemauksin!

Sinua saattaisi kiinnostaa
myös nämä