Ota INCI-listat haltuusi!

Mikä on INCI?

INCI tarkoittaa nimikkeistöä ja merkintätapaa, joilla kosmetiikan ainesosat merkitään pakkauksiin. INCI on lyhenne sanoista International Nomenclature Cosmetic Ingredient, ja kansainvälinen luokitus kosmeettisille ainesosille ja raaka-aineiden nimeämiselle. 

INCI-listoissa kosmeettiset ainesosat ovat merkitty saman kaavan mukaan joka puolella Euroopassa. Ostitpa siis tuotteen mistä päin Eurooppaa tahansa, INCI-nimet ainesosille ovat samat. Esimerkiksi sheavoin INCI-nimi on Butyrospermum Parkii. 

Miksi INCI-listaa olisi hyvä lukea?

Monet meistä haluavat olla valveilla siitä, mitä ostamamme ja käyttämämme kosmetiikka sisältää. Kosmetiikan ainesosia on olemassa valtaisa määrä, puhutaan kymmenistä tuhansista, ehkä useammastakin. Jokaista kosmetiikan raaka-aineen INCI-nimeä ei tietenkään voi muistaa ulkoa. 

INCI-listaa on hyvä kuitenkin pitää silmällä seuraavista syistä:

  • Opit tunnistamaan tuotteita, jotka vastaavat ihosi tarpeita. (Kosteuttavat raaka-aineet, pehmittävät raaka-aineet, rauhoittavat raaka-aineet, puhdistavat raaka-aineet…)
  • INCI-listan tulkitseminen voi olla apuna allergioita tai herkistäviä raaka-aineita kartoittaessa.
  • Opit tekemään ympäristöystävällisiä valintoja kosmetiikkaostoksilla.

INCI-listassa pätee seuraava kaava: tuotteen sisältämät raaka-aineet ovat lueteltuna alenevassa pitoisuuden järjestyksessä. Eli siis yksinkertaistettuna, INCI-listan ensimmäinen raaka aine siis on se ainesosa, jota tuotteessa on eniten. Huomaathan kuitenkin, että joitakin aktiiviaineita tarvitsee sisällyttää tuotteeseen vain pieni prosenttiosuus, eikä tämä silti tarkoita sitä, että tuote olisi esimerkiksi tehoton. Tästä esimerkkinä vaikka hyaluronihappo, jota usein tarvitaan vain pieni pitoisuus. 

Oikeanlaista hoitoa tietyn tyyppiselle iholle

Kuiva iho kaipaa kosteutusta, rasvainen iho tasapainotusta ja sekaiho tykkää molemmista. Omalle ihotyypille sopivia raaka-aineita on helpompi bongata seuraavien vinkkien avulla:

  • Kuten mainittu, kuiva iho kaipaa kosteutusta ja ihoa pehmentäviä raaka-aineita, kuten esimerkiksi jojobaöljyä, sheavoita ja hyaluronihappoa. INCI-listassa nämä kulkevat usein nimillä simmondsia chinensis, butyrospermum parkii ja sodium hyaluronate, hyaluronic acid tai hyaluronan. 
  • Rasvoittuva iho ja sekaiho kaipaavat tasapainotusta ja vahvistusta antioksidanteista. Tästä esimerkkinä betaiini, jonka INCI-nimi on betaine
  •  Epäpuhtauksiin taipuva, tai akneiho kaipaa usein puhdistavia raaka-aineita. Tästä esimerkkinä valkosavi, joka löytyy INCI-listasta nimellä kaolin.

INCI-nimiä on kosmetiikassa kymmeniä tuhansia, ellei enemmänkin. On siis sanomattakin selvää, ettei kaikkia voi millään muistaa ulkoa. Suosittelemme kuitenkin pitämään silmällä kosmetiikan raaka-aineistoa ja lukemalla INCI-listoja. Tämä helpottaa huomattavasti oman ihotyyppisi tasapainotusta ja sen kunnon ylläpitoa. Lisäksi vältyt hutiostoksilta!