Mitä nämä ihonhoidon termit tarkoittavat?

Ihonhoidon termistöä

Kosmetiikan termistö on laajaa, ja sanastoa erityisen paljon. Joskus tuoteselostusta luettaessa kaikki siinä käytetyt termit eivät välttämättä ole tuttuja, tai niiden merkitys saattaa olla epäselvää. 

Olemme koonneet pienen tiivistelmän kosmetiikassa usein käytetyistä termeistä ja sanastosta, jotta Sinun on helpompi ymmärtää käytetyn tuotteen sisältöä ja tarinaa sen takana.

Aloitetaan perusteista

Ihotyypit jaetaan neljään ryhmään: kuiva, rasvainen, seka-, ja normaali iho. Tuotteisiin on usein myös merkitty, minkälaiselle ihotyypille se on suunniteltu tai sopiva. Nyrkkisääntönä on, että kuivan ihon hoitoon sopivat parhaiten kosteuttavat raaka-aineet, rasvainen iho vaatii talintuotantoa rauhoittavia raaka-aineita, sekaihon hoidossa avainasemassa ovat tasapainottavat raaka-aineet ja normaalin ihon hoidossa pääpaino on ihon nykyisen tilan ylläpitämisessä ja suojaamisessa. 

Tunnista siis ihotyyppisi ja valitse käyttämäsi tuotteet sen mukaan.

Testaaminen

Oftalmologisesti testattu, dermatologisesti testattu… Oftalmologia eli silmätautioppi on lääketieteen osa-alue, joka tutkii silmäsairauksia ja ennaltaehkäisee, sekä hoitaa niitä. Mikäli tuotteen sanotaan olevan oftalmologisesti testattu, on tuote silloin testattu silmälääkärin valvonnassa. 

Dermatologia taas on ihotautioppi, joka tutkii ja ennaltaehkäisee ihosairauksien syntyä. Mikäli tuote siis on dermatologisesti testattu, on sen toiminta testattu ihotautilääkärin valvonnassa. 

Kosmetiikan yleiset raaka-aineet

Humektantit ovat kosmetiikassa käytettyjä aineita, jotka sitovat ihoon kosteutta. Esimerkiksi glyseriini ja hyaluronihappo ovat tunnettuja kosmetiikan humektantteja. 

Antioksidantti suojaa soluja vapaiden radikaalien vahingoilta, tästä esimerkkinä ilmansaasteet ja auringon UV-säteily. Tunnettuja, kosmetiikassa käytettyjä antioksidantteja ovat C- ja E-vitamiini.

Maitohappo eli lactic acid valmistetaan fermentoidusta sokerista. Maitohappoa käytetään esimerkiksi tuotteen pH:n säätäjänä. 

INCI on lyhenne sanoista International Nomenclature Cosmetic Ingredient. INCI on siis kansainvälinen nimikkeistö kosmeettisista ainesosista, joka listaa kosmetiikkatuotteiden ainesosat painon mukaan alenevassa järjestyksessä. 

Hydrolipidikalvo eli ihon oma suojavaippa, jossa ihon oma bakteerikanta elää ja suojaa sitä. Hydrolipidikalvon toiminta saattaa häiriintyä vääränlaisia ihonhoitotuotteita käytettäessä. Tästä esimerkkinä rasvaiselle iholle tarkoitetut puhdistavat raaka-aineet, jotka saattavat vaurioittaa kuivan ihon omaa hydrolipidikalvoa. 

Nappaa talteen yllä mainitut termit ja niiden merkitykset. Tämä tekee kosmetiikkatuotteiden valinnasta helpompaa! Vaikka sanastoa on kosmetiikassa paljon, niin kaikkea ei tarvitse muistaa ulkoa.