Miten tunnistaa viherpesu kosmetiikassa?

Viherpesu saattaa joskus hämätä kuluttajaa – lue yksinkertaiset vinkit, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun ostat luonnonkosmetiikkaa!

HOHDE Kosmetiikka on 100% kotimaista, luonnollisista ainesosista valmistettua luonnonkosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikka on kasvattanut viime vuosien saatossa huimasti suosiotaan: samalla on syntynyt ilmiö, jota kutsutaan “viherpesuksi”.

Viherpesu tarkoittaa sitä, että synteettisiä raaka-aineita pyritään ikään kuin naamioimaan luonnonkosmetiikaksi esimerkiksi tekaistujen tai itse keksittyjen sertifikaattien ja/tai symbolien avulla.

Seuraavilla vinkeillä kerromme, mitä Sinun tulee huomioida, kun ostat luonnonkosmetiikkaa ja samalla vältyt viherpesu-ilmiöltä.

Kosmetiikan väittämät saattavat hämätä

Tiesithän, että vegaaninen kosmetiikka ei ole automaattisesti luonnonkosmetiikkaa? Tuotteen markkinoinnissa ollaan myös voitu käyttää sanaa “Natural”, joka sekään ei tarkoita, että kyseessä olisi välttämättä tuote, joka on puhdasta luonnonkosmetiikkaa. EU:n Kosmetiikkalainsäädäntö valvoo tuotteiden ja brändien markkinoimia väitteitä, mutta niiden kanssa tulisi silti käyttää pelisilmää: esimerkiksi muualta tilattava kosmetiikka voi olla pullollaan seuraavanlaisia väittämiä:

  1. Parabeeniton
  2. Hajusteeton
  3. Ei sisällä allergeeneja

Nämä väittämät eivät kuitenkaan todellisuudessa kerro tuotteen luonnollisuudesta mitään.

Lue aina tuotteen raaka-ainelista(INCI) huolellisesti

Kosmetiikan ja kosmeettisten valmisteiden pitää olla EU:n kosmetiikka-asetusten ja kosmetiikkalain vaatimusten mukaisia, eli toisin sanoen, tuotteen tulee aina sisältää tieto siihen käytetyistä raaka-aineista, esimerkiksi. Usein näin onkin, mutta kannattaa silti aina varmistaa, löytyykö raaka-aineista riittävästi lisätietoa ja kokonaiset INCI-listat. Luonnonkosmetiikkasarjoilla raaka-ainelista on avattu ja kerrottu, mikä mikäkin raaka-aine on.

INCI-listasta tulisi siis käydä heti ilmi, onko kyseessä luonnonkosmetiikkaa vai ei. Muutama tärppi kannattaa myös opetella ulkomuistista: tästä esimerkkinä vaikka luonnonöljyt.

Tutki aina sertifikaattia

Sertifioitu luonnonkosmetiikka on usein helposti tunnistettavissa asianmukaisesta sertifikaatista. Erityisen tunnettuja ja luotettavia luonnonkosmetiikan sertifikaatteja ovat esimerkiksi Natrue tai Cosmos-standardi, jonka sertifioijina toimivat esimerkiksi Ecocert, Soil Association, BDIH, ICEA ja Cosmebio.

Tiesithän myös, että kotimaisen luonnonkosmetiikkasarjan luotettavuuden voi tarkistaa esimerkiksi Pro Luonnonkosmetiikka Ry:n jäsenlistalta seuraavasta linkistä: https://www.luonnonkosmetiikka.fi/luonnonkosmetiikka/tuotesarjat/

Kysy rohkeasti maahantuojalta tai valmistajalta

Tiesithän, että kuluttajana Sinulla on myös aina oikeus ottaa yhteys suoraan maahantuontiin tai tuotteen valmistajaan, mikäli jokin asia tuotteessa tai sen alkuperässä mietityttää.

Mikäli Sinulle heräsi lisäkysymyksiä aiheeseen liittyen, voit aina olla yhteydessä HOHDE-tiimiisi! Me olemme täällä Sinua varten.

Puhtain terveisin,
HOHDE-tiimisi