Rosacean eli ruusufinnin kotihoito

Rosacea, eli ruusufinni oireilee usein kausiluontoisesti. Vuodenajan vaihtelut saattavat herätellä ruusufinnin niin kutsuttuun aktiiviseen tilaan, ja oireilu usein kestää joitakin viikkoja tai kuukausia, mutta joissain tapauksissa myös vuosia. Ei kuitenkaan syytä huoleen, sillä vaikka rosacea onkin krooninen ihosairaus, voi sen saada kuriin oikeanlaisella ihonhoitorutiinilla. Tärkein lienee kuitenkin auringon UV-säteilyltä suojautuminen, oikeanlainen varustus esimerkiksi paukkupakkasilla, ja ihon hellävarainen hoitaminen. Ruokavalioon tulisi myös kiinnittää huomiota, ja lautaselta tulisi karsia pois tuliset ruuat kuten esimerkiksi chili.

Miten tunnistaa ruusufinni?

Ruusufinni oireilee usein kasvojen punoituksena ja ”lehahteluna”. Kasvojen, ja etenkin poskien alueelle saattaa myös ilmaantua punoittavia finnien kaltaisia näppyjä. Ruusufinni saattaa myös oireilla pistelynä, kiristelynä ja poltteluna kasvojen iholla. Stressitilanteissa oireet usein pahenevat.

Ruusufinnin hoito kotikonstein

Ruusufinni oireilee aaltomaisesti ja kausiluontoisesti, ja se saattaa pysyä oireettomana pitkiäkin aikoja. Ruusufinniä voi kuitenkin hoitaa ja rauhoittaa kotikonstein seuraavilla vinkeillä:

  • Valitse hellävarainen puhdistustuote
  • Suosi hajusteettomia ihonhoitotuotteita
  • Karsi lautaselta tuliset ruuat, kuten chilit ja voimakkaat itämaiset mausteet
  • Vältä stressiä ja nuku riittävästi
  • Muista oikeanlainen varustus pakkassäällä
  • Rauhoita, suojaa ja kosteuta!

PSST! Tiesitkö, että esimerkiksi vaahtomaiset puhdistustuotteet saattavat olla liian rajuja? Valitse hellävarainen puhdistustuote, kuten esimerkiksi Natural Puhdistusemulsio.

RUUSUFINNIN HOIDON ABC:

  • Suosi luonnollista ja lempeää
  • Vältä rasitusta ja suuria lämpötilaeroja
  • Rauhoita myös kehoa ja mieltä

Holistinen vinkki! Kurkuman sisältämät antioksidantit ovat tunnettuja myös ihonhoidossa, vaikka sitä käytetäänkin enemmän mausteena ruuanlaitossa. Kurkuma neutralisoi vapaita radikaaleja, vähentää arpeutumista ja tasapainottaa ihoa. Kurkuma onkin siis loistava ruusufinnin hoidossa! Sitä voidaan nauttia esimerkiksi veteen sekoitettuna, tai paikallishoitona suoraan iholle.

Helppo kurkuma-kasvonaamio
Sekoita teelusikallinen jauhettua kurkumaa, ruokalusikallinen hunajaa ja muutama tippa eteeristä sitruunaöljyä. Levitä seos kasvoille, anna vaikuttaa 20 minuuttia ja huuhtele haalealla vedellä.