Tiesitkö näistä myyteistä?

Alkoholia on käytetty tuhansien vuosien ajan monin eri tavoin: antimikrobisten ominaisuuksien ansiosta se on ollut tärkeä ainesosa myös kosmetiikassa.

INCI-listan sana “alcohol” aiheuttaa joskus kuluttajassa epäuskoa tuotteen toimivuudesta iholla: kuivattava, ärsyttävä ja allergisia reaktioita aiheuttava raaka-aine?

Asia ei kuitenkaan ole aivan näin mustavalkoinen. Listasimme muutamia myyttejä alkoholista kosmetiikassa ja ihonhoidossa.

Alkoholi kuivattaa ihoa

Totta ja tarua. Korkean alkoholipitoisuuden omaavat tuotteet (esimerkiksi käsidesi, 60-80%), saattavat kuivattaa ihoa. Käsidesiin on usein myös kuitenkin lisätty kosteuttavia raaka-aineita, humektantteja, kuten esimerkiksi glyseriiniä. Ihonhoitotuotteissa alkoholipitoisuus ei luonnollisestikaan ole lähelläkään näin suuri. On myös näyttöä sille, että mikäli iho on terve ja hyvässä kunnossa, alkoholin ei pitäisi sitä kuivattaa merkittävästi.

Alkoholi aiheuttaa ihoärsytystä

Alkoholin ei tiedetä ärsyttävän ihoa, tai mikäli ärsytystä ilmenee, on se erittäin minimalistista. Ärsytyksen takanan on kuitenkin usein jokin muu, seuraavista syistä: iho voi entuudestaan olla rikki, tulehtunut tai sen suojabärriääri voi olla vaurioitunut. Tämä aiheuttaa iholla ärsytystä ja kiristävää tunnetta, vaikka syy ei suoranaisesti ole tuotteen sisältämä alkoholi. Iho voi lisäksi olla kuiva ja erittäin kosteusköyhä, jolloin se voi tuntua napakalta ja herkältä. Alkoholin itsessään ei tiedetä aiheuttavan allergisia reaktioita iholla.

Alkoholi imeytyy ihoon

Väittämä on tarua. Kosmetiikkatuotteissa käytetty alkoholi ei imeydy ihoon. Tämä johtuu siitä, että alkoholi haihtuu iholta hyvin nopeasti, jopa sekunneissa. Lisäksi kosmetiikan sisältämä alkoholipitoisuus on pieni, eikä siis merkittävä osa tuotteen koostumusta. Sillä on kuitenkin antibakteerinen vaikutus, joka esimerkiksi estää tuotetteen ennenaikaista pilaantumista, härskiintymistä.

Älä siis suotta karta tuotteita, mikäli ne sisältävät alkoholia. Alkoholi kosmetiikassa ei ole pahasta, oikeastaan vain päin vastoin. Alkoholilla on esimerkiksi rasvaa liuottava, hajua poistava ja antibakteerinen vaikutus.

Kattavin terveisin,
HOHDE-tiimisi